Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Umrl John Barry, skladatelj glasbe za filme o Jamesu Bondu
V 77. letu umrl skladatelj John Barry, ki ga poznamo predvsem po glasbi za filme o Jamesu Bondu.
2. februar 2011

Umrl John Barry, skladatelj glasbe za filme o Jamesu Bondu

V 77. letu starosti je zaradi infarkta umrl angleški skladatelj John Barry, ki je najbolj zaslovel z glasbo, ki jo je ustvarjal za  filme o tajnem agentu Jamesu Bondu. Njegove skladbe je slišati tudi v filmih Rojen v svobodi iz leta 1966 in Polnočni kavboj iz leta 1969 ter Pleše z volkovi, posnetim leta 1990.

Skladatelj, ki se je rodil v Yorku, je zaslovel kot vodja skupine John Barry Seven. Potem ko je aranžiral filmsko temo Jamesa Bonda avtorja Montyja Normana, je napisal glasbo za kar 11 filmov iz serije, med njimi za filma Goldfinger (1964) in Živiš le dvakrat (1967).

Za svoje delo je Barry prejel pet oskarjev, leta 2005 pa je postal častni član Britanske filmske akademije. Leta 1999 je bil za svoje dosežke vpisan tudi na častni seznam britanske kraljice Elizabete II.

Med njegovi zadnjimi projekti sta glasba za vojni triler Enigma iz leta 2001 ter uglasbena različica romana Brighton Rock avtorja Grahama Greena iz leta 1938, na kateri je delal skupaj z Donom Blackom in je bila v Londonu premierno prikazana leta 2004.

Barryjevo glasbo je mlajšemu občinstvu približal Robbie Williams, ko je v uspešnico Millennium iz leta 1998 vključil temo iz filma Živiš le dvakrat.

Komentari
Neregistrirani korisnik
 
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2019 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala